Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu w mojej diecie znajduje się o wiele mniej mięsa. Stąd też od jakiegoś czasu na moim blogu jest więcej potraw wegetariańskich i wegańskich :) tak, to nie tak sobie i nie bez powodu :) Leczo niekoniecznie musi być z kiełbasą i na smalcu, odpowiednie przyprawy zrobią swoje i smak będzie nieziemski, nawet dla tych, którzy jedzą mięso (jak marudzą że chcecie ich zagłodzić, to niech sobie podsmażą kiełbasę na patelni i podgrzeją razem w małym garnuszku :)). A tak serio, tym naprawdę da się najeść! Oczywiście robi się naprawdę szybko :)
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1607
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1607
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 353
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju (można lekko posolić, żeby szybciej zmiękła). Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę (u mnie takie półpaseczki) i selera (na 2,3 kawałki). Smażymy to razem kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aż papryka zmięknie.
Następnie dodajemy pomidory (jeśli masz świeże, to najpierw sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę) i odsączoną kukurydzę. Podlewamy wodą i gotujemy przez chwilkę na małym ogniu.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, mieszamy i nadal pod przykryciem gotujemy chwilkę, aż cukinia zmięknie i zmniejszy objętość. W przypadku młodej cukinii, nie powinno zająć to więcej niż 7-10 minut. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cukinia mięknie w garnku, myjemy pieczarki (nie obieramy, litości, w skórce i tuż pod nią jest cały smak :)), kroimy je na mniejsze części albo w plasterki, jak kto lubi. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Można lekko je posolić. Dodajemy je do garnka, kiedy cukinia zaczyna dochodzić. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Gasimy ogień pod garnkiem, siekamy pietruszkę i dodajemy do garnka (trochę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Odczekujemy 5 minut. Nakładamy na talerze. Smacznego!!!