Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2399
Dodano: 17.07.2018
Odsłon: 1234
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju (można lekko posolić, żeby szybciej zmiękła). Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę (u mnie takie półpaseczki) i selera (na 2,3 kawałki).
Smażymy to razem kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aż papryka zmięknie.
Następnie dodajemy pomidory (jeśli masz świeże, to najpierw sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę) i odsączoną kukurydzę. Podlewamy wodą i gotujemy przez chwilkę na małym ogniu.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, mieszamy i nadal pod przykryciem gotujemy chwilkę, aż cukinia zmięknie i zmniejszy objętość. W przypadku młodej cukinii, nie powinno zająć to więcej niż 7-10 minut. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cukinia mięknie w garnku, myjemy pieczarki (nie obieramy, litości, w skórce i tuż pod nią jest cały smak :)), kroimy je na mniejsze części albo w plasterki, jak kto lubi. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Można lekko je posolić. Dodajemy je do garnka, kiedy cukinia zaczyna dochodzić. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Gasimy ogień pod garnkiem, siekamy pietruszkę i dodajemy do garnka (trochę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Odczekujemy 5 minut. Nakładamy na talerze.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Idealne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz