Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na prostą przekąskę na wycieczkę lub kolację? Wegetariańskie naleśniki zapiekane to rozwiązanie dla osób kreatywnych, bowiem do nadzienia można dodać warzywa takie, jakie chcesz.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4673
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4673
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Składniki
Do miski wbij jajka i rozkłóć je. Wlej mleko i wodę mineralną i wymieszaj wszystko. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, sól i kurkumę i wymieszaj energicznie wszystko, aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Na końcu dodaj olej i wymieszaj ponownie wszystko. Ciasto odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż ją do zeszklenia na patelni. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki. Dodaj do cebuli. Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Smaż wszystko do momentu, aż warzywa puszczą wodę. Po tym czasie dodaj mrożony szpinak. Wszystko duś na małym ogniu, aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodaj warzywa na patelnię i smaż aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje.
Przypraw warzywa solą, pieprzem i obiema paprykami, a także mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Na naleśniki równomiernie wyłóż nadzienie i złóż w kopertę. Oprósz na niedużą ilością sera (dobrze sprawdzi się parmezan lub też inny, ulubiony rodzaj). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 15 minut. Podawaj na ciepło, ale na zimno też będą smakowały.