Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierski gulasz wieprzowy

Węgierski gulasz wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 13804

Klasyczny węgiersku gulasz - z dużą ilością papryki, smażony na smalcu. Idealny do domowej roboty kluseczek ( przepis na nie wśród moich przepisów)

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki smalcu (albo oleju)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 litr wywaru ( warzywny albo mięsny)
  • Ok 300 g małych pieczarek
  • 100 ml śmietany
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach- papryki, sól i pieprz, odstawić.

  2. Cebule posiekać, marchew pokroić w kosteczkę, paprykę w paski ( lub kostkę).
    Ja do przygotowania gulaszu użyłam żeliwnego garnka do zapiekania – jak macie taki to super jak nie to użyjcie innego do zapiekania ( najlepiej z przygrywką) ale wtedy trzeba użyć patelni do podsmażenia.
    W żeliwnym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę – jak się zarumieni dodać marchew i paprykę, całość przesmażyć. Na koniec dodać mąkę, wymieszać żeby pokryła warzywa, dodać przecier pomidorowy i rosołek, ziele angielskie i liść laurowy - wymieszać (jak macie oddzielne naczynie do zapiekania do przełożyć do niego warzywa).
    Na patelni rozgrzać pozostały smalec i obsmażyć mięso ( ja to robiłam w 2 turach) – przełożyć do warzyw.

  3. Naczynie do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 1 godzinę (naczynie trzeba zakryć, jak nie macie takiego z przykrywką to trzeba założyć folię aluminiową). 15 minut przed końcem pieczenia dodać pieczarki.
    Gulasz przed podaniem zabielić śmietaną.
    Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluseczkami ( przepis na nie wśród moich przepisach).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 marca Sertespörkölt+ galuski+ zestaw kiszonek i człowiek chodzi szczęśliwszy. Z parę mm mniejszym prześwitem naczyń wieńcowych, ale szczęśliwszy. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga-30 28 listopada 2017 takim jedzeniem bym się mogła delektować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 28 listopada 2017 Doskonałość!
A można to zapiekać w naczyniu żaroodpornym?
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada 2017 Wygląda bardzo apetycznie :)
Pochłoną bym ten talerzyk ze zdjęcia, ale trzeba obejść się smakiem ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń