Do góry

Dania główne Przepis na:

węgierskie leczo (lecsó)

Przepis dnia 2016-07-14
węgierskie leczo (lecsó)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 8110

Coś pysznego ! Tak zakrzyknęła moja rodzinka po spałaszowaniu tego kolorowego jedzonka. Poza tym to był obiad błyskawiczny, przygotowanie go "od zera" zajęło mi 20 minut, co jest dodatkowym atutem.

Składniki

  • 500 gramów słodkiej papryki ( użyłam czerwonej, lecz można każdej innej)
  • 1 - 2 ostre papryczki ( w wersji pikantnej)
  • 300 gramów dojrzałych, mięsistych pomidorów lub poza sezonem 1 puszka krojonych w zalewie
  • 1 średnia cebula, 300 gramów kiełbasy ( dałam wiejską, jeśli znajdziecie paprykową, będzie najbardziej odpowiednia)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( gdy używamy tych z puszki)
  • smalec - do smażenia sól, mielony czarny pieprz
  • cukier (jeśli używamy koncentrat pomidorowy)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki (słodką i ostrą) oczyszczamy dokładnie z błonek i gniazd nasiennych, słodką kroimy w cienkie paseczki, ostrą kroimy bardzo drobniutko ( pamiętajmy o założeniu gumowych rękawiczek).

    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.
    Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.
    Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).
    Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń