Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiejskie kotlety z ziemniaków i mięsa"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, zrumień na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj mielone mięso i przesmaż razem. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostudzenia.
Przestudzone mięso z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, starannie wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych ocz- kach, dodaj do masy. Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem (powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut do zgęstnienia.
Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.
Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce wymieszanej z mąką. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Podawaj na obiad.Źródło: Świat kobiety