Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiejskie kotlety z ziemniaków i mięsa"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 87
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 156
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 554
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 87
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 156
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, zrumień na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj mielone mięso i przesmaż razem. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostudzenia.
Przestudzone mięso z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, starannie wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych ocz- kach, dodaj do masy. Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem (powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut do zgęstnienia.
Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.
Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce wymieszanej z mąką. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Podawaj na obiad.Źródło: Świat kobiety