Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkanocne kotlety

Wielkanocne kotlety

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 12003

Dodano:

Odsłon: 20560

Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku ????

Składniki

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
  • ½ szk. śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka majeranku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielkanocne kotlety

Przygotowanie

  1. 1. Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.
    2. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.

  2. 3. Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.
    4. Sosem polewamy kotlety.

  3. 5. Danie gotowe.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń