Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkanocne polędwiczki

Wielkanocne polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 990 Ocena: 12123

Dodano:

Odsłon: 9763

Delikatne, kruche mięso z wieprzowych polędwiczek w pikantnym słodkim sosie, każdemu powinno smakować jak również takie danie możemy przygotować na święta.

Składniki

  • Składniki na marynatę:
  • 1 szk. ketchup pikantny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pozostałe składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 duże cebule
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wielkanocne polędwiczki

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry dwu centymetrowe i dłonią rozbijamy. Mięso solimy.
    2. Do miski wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem oraz solą. Marynatę dokładnie mieszamy i łączymy mięsem. Odstawiamy do lodówki, na co najmniej dwie godziny.
    3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Marynatę odstawiamy na bok.

  2. 4. Na drugiej większej patelni podprażamy obrane, pokrojone w krążki cebule. Kiedy cebule puszczą sok i zmienią kolor na jasnobrązowy łączymy z mięsem. Wlewamy odstawioną wcześniej marynatę i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.

  3. 5. Danie gotowe.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń