Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pyry z gzikiem pochodzą z Wielkopolski i to właśnie tam najczęściej się je zajada. W tym regionie danie to uchodzi za postne danie obiadowe lub przystawkę. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Pyry z gzikiem to nic innego jak ziemniaki ze śmietankowym twarogiem z dodatkiem szczypiorku, a czasem też rzodkiewek. Warto spróbować i podać tę przekąskę np. do mięs z grilla.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 227
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 948
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 227
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 948
Składniki
Wyszoruj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ich) i przepłucz w wodzie. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem serka, czyli gziku. Wyjmij miskę i włóż do niego twaróg. Wlej śmietanę i dodaj poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj całość.
Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące natnij wzdłuż i wszerz (jak na zdjęciu). Nałóż gzik do nacięcia. Temperatura sprawi, że serek zacznie się lekko roztapiać i tworzyć pyszny sos. Posyp do dekoracji szczypiorkiem i ułóż kilka plasterków rzodkiewki. Pyry z gzikiem jedz od razu, póki są gorące.