Tradycyjne pyry z gzikiem pochodzą z Wielkopolski i to właśnie tam najczęściej się je zajada. W tym regionie danie to uchodzi za postne danie obiadowe lub przystawkę. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Pyry z gzikiem to nic innego jak ziemniaki ze śmietankowym twarogiem z dodatkiem szczypiorku, a czasem też rzodkiewek. Warto spróbować i podać tę przekąskę np. do mięs z grilla.
Wielkopolski przysmak, czyli tradycyjne pyry z gzikiem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g tłustego twarogu śmietankowego
- 400 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- kilka rzodkiewek
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g tłustego twarogu śmietankowego
- 400 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- kilka rzodkiewek

Etapy przygotowania
Wyszoruj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ich) i przepłucz w wodzie. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem serka, czyli gziku. Wyjmij miskę i włóż do niego twaróg. Wlej śmietanę i dodaj poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj całość.
Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące natnij wzdłuż i wszerz (jak na zdjęciu). Nałóż gzik do nacięcia. Temperatura sprawi, że serek zacznie się lekko roztapiać i tworzyć pyszny sos. Posyp do dekoracji szczypiorkiem i ułóż kilka plasterków rzodkiewki. Pyry z gzikiem jedz od razu, póki są gorące.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 976
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 7142
Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 976
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 7142



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g tłustego twarogu śmietankowego
- 400 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- kilka rzodkiewek
Wyszoruj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ich) i przepłucz w wodzie. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem serka, czyli gziku. Wyjmij miskę i włóż do niego twaróg. Wlej śmietanę i dodaj poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj całość.
Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące natnij wzdłuż i wszerz (jak na zdjęciu). Nałóż gzik do nacięcia. Temperatura sprawi, że serek zacznie się lekko roztapiać i tworzyć pyszny sos. Posyp do dekoracji szczypiorkiem i ułóż kilka plasterków rzodkiewki. Pyry z gzikiem jedz od razu, póki są gorące.
Smakowicie.;)
Pyszne;)
Bardzo lubię takie ziemniaki. Mój kolejny patent to gotowanie ziemniaków w mundurkach w parowarze zamiast tradycyjnie w garnku. Wychodzą pyszne, a w połączeniu z twarożkiem lub z masłem i młodą pokrzywą mamy pyszny i niedrogi posiłek.