Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pyry z gzikiem pochodzą z Wielkopolski i to właśnie tam najczęściej się je zajada. W tym regionie danie to uchodzi za postne danie obiadowe lub przystawkę. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Pyry z gzikiem to nic innego jak ziemniaki ze śmietankowym twarogiem z dodatkiem szczypiorku, a czasem też rzodkiewek. Warto spróbować i podać tę przekąskę np. do mięs z grilla.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 334
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 183
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 403
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1597
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 334
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 183
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 403
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1597
Składniki
Wyszoruj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ich) i przepłucz w wodzie. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem serka, czyli gziku. Wyjmij miskę i włóż do niego twaróg. Wlej śmietanę i dodaj poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj całość.
Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące natnij wzdłuż i wszerz (jak na zdjęciu). Nałóż gzik do nacięcia. Temperatura sprawi, że serek zacznie się lekko roztapiać i tworzyć pyszny sos. Posyp do dekoracji szczypiorkiem i ułóż kilka plasterków rzodkiewki. Pyry z gzikiem jedz od razu, póki są gorące.