Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki dubajskie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich, bogatych smaków...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 19245
Nie ma bardziej tradycyjnych słodkości na Tłusty Czwartek niż pączki z lukrem...
Odsłon: 1060
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 837
Pączki dubajskie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich, bogatych smaków...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 19245
Nie ma bardziej tradycyjnych słodkości na Tłusty Czwartek niż pączki z lukrem...
Odsłon: 1060
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 837
Składniki
Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które poprzekrawałem na półtoracentymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem. Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy. Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem. Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.