Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18765
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18765
Składniki
Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.
Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.
Przepis pochodzi z książki Orientalne smaki, autorstwa: Biruta Markuza