Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14481
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 914
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14481
Składniki
Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.
Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.
Przepis pochodzi z książki Orientalne smaki, autorstwa: Biruta Markuza