Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1408
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3567
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1248
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1408
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3567
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1248
Składniki
Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.
Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.
Przepis pochodzi z książki Orientalne smaki, autorstwa: Biruta Markuza