Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina w sosie w stylu wietnamskim

Wieprzowina w sosie w stylu wietnamskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27538

Dodano:

Odsłon: 1294

Propozycja na smaczne i delikatne mięso wieprzowe w sosie pełnym smaków i aromatów.

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 małe marchewki
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego (słonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego (słodkiego)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • olej sezamowy (do smażenia)
  • sól i pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wieprzowina w sosie w stylu wietnamskim

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na złoty kolor na oleju sezamowym.

    Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia.

  2. Kiedy woda zacznie wrzeć, ściągamy powstały ewentualnie szum i gotujemy jeszcze około 15 minut.

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju pozostałym ze smażenia wieprzowiny.

    Paprykę i marchewki kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i drobno kroimy czosnek.

  3. Następnie do gotującego się mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojone warzywa, rozmaryn oraz tymianek i gotujemy wszystko do momentu, aż wieprzowina nabierze miękkości.

  4. Pod sam koniec gotowania dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę, a całość zagęszczamy skrobią ziemniaczaną* i jeszcze przez chwilę gotujemy.

    * Aby nie powstały "kluchy", najlepiej wymieszać ją w szklance z odrobiną bulionu i dodać powoli do sosu.

    Na koniec sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z kaszą gryczaną lub ryżem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń