Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieżyczki przekładane czosnkową śmietaną"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj. Obierz też cebulę i ząbek czosnku. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o małych otworach (możesz też przetrzeć je w malakserze lub przepuścić przez sokowirówkę – wtedy jednak musisz połączyć sok z wytłokami). Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, wbij jajko. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość starannie wymieszaj.
Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz kładź łyżką małe porcje ziemniaczanego ciasta. Formuj owalne, cienkie placki. Smaż je na rumiano z obu stron. Przełóż na papierowy ręcznik złożony kilka razy, aby placki ociekły z tłuszczu. Trzymaj je w cieple, by nie wystygły.
Kwaśną śmietanę wymieszaj ze skórką startą z cytryny. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Odstaw na około 20 minut, aby przeszła smakiem przypraw. Z placków ułóż wieżyczki, przekładając krążki czosnkową śmietaną. Przed podaniem danie udekoruj np. listkami kolorowych sałat.Źródło: Tina