Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pieczone pierogi idealne do barszczu jak i świetne jako przekąska na zimno
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 999
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1061
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 999
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1061
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Składniki
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko i pół rozmąconego jaja oraz śmietanę. Wymieszać i zagnieść. Grzyby suszone namoczyć, ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlać wywar z grzybów i dusić razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajo, starannie wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Ciasto cienko rozwałkować, kroić na kwadraty o boku 4- 5 cm. Na każdy nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi ciasta aby otrzymać trójkąty. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajem, posypać kminkiem i czarnuszką i upiec na rumiano w temperaturze 180°C.