Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najważniejsze i najsmaczniejsze danie na Wigilijnym stole, karp w aromatyzowanej galarecie.
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 123
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 123
Składniki
Tym razem zrobiłam karpia w płatach. Oczyściłam rybę i ją wyfiletowałam na dwa płaty. Zagotowałam warzywa z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, także z natką pietruszki, czosnkiem i grzybkiem. Od razu posoliłam. Dodałam też łeb i kręgosłup. Zdjęcie pochodzi z robienia karpia w dzwonkach:) Po 30 minutach dodałam płaty karpia i na bardzo małym ogniu gotowałam je około 20 minut, potem jeszcze zostawiłam w bulionie do lekkiego przestygnięcia. Udekorowałam półmisek , wyłożyłam jeden płat skórą do dołu a drugi skórą do góry. Można ułożyć po jednym płacie na półmisku. Płaty podzieliłam na porcje. Bulion przecedziłam, zagrzałam jeszcze raz, po wyłączeniu ognia dodałam przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek i chili dla ostrości. Po 5 minutach jeszcze raz przecedziłam, sprawdziłam słoność. Rozpuściłam żelatynę- 3 łyżeczki na każde pół litra wywaru. Odstawiłam do stężenia w lodówce.
Smacznego :)