Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze dobrane wino podkreśla smak wielu potraw . Sylwester bez szampana ? Dobre mięso bez czerwonego wina ?
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 63
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 63
Składniki
Zasada podawania win : Wina białe podaje się przed czerwonymi, wina lżejsze – przed cięższymi, młodsze – przed starszymi, wytrawne przed słodkimi . Wina należy podawać w odpowiedniej temperaturze. Wina młodsze pijemy chłodniejsze, natomiast wina dojrzalsze pijemy cieplejsze. Temperatura: * Wino różowe należy podać w temperaturze 8-12°C, * Wino deserowe (słodkie i półsłodkie) temperatura 14-20°C, * Wino czerwone , podajemy schłodzone do 14-18°C, * Wino białe podajemy w temperaturze 8-12°C, * Wina serwujemy 12-14°C. * Szampan najlepszy jest w temperaturze 6-10 C Do czego ? Wina naturalnie słodkie, podaje się schłodzone . Pasują idealnie do deserów lub nawet po deserze i tuż przed kawą. Białe wina półsłodkie podaje się do niektórych ryb i gęsich wątróbek. Dojrzałe wina czerwone podajemy do czerwonych mięs i dziczyzny oraz do ostrzejszych fermentowanych serów. Lekkie wina czerwone , podaje się do lżejszych czyli niekrwistych czerwonych mięs, wędlin jak i delikatnych serów. Podajemy również do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, dań z fasoli ale ró1)nież doskonale smakują z bigosem . Wina białe półwytrawne podajemy do ryb, białego mięsa, cielęciny, pasztetów , makaronów i drobiu Wina różowe półsłodkie doskonale komponują się z deserami.
Temperatura alkoholi podawanych na zakończenie obiadów , spotkań czy innych okazji . * Koniak 16–20 st.C, * Gin 8-10 st.C * Brandy 18-20 st.C * Rum 18-20 st.C * Whisky 18–20 st.C * Czerwone wino przyśpiesza proces duszenia potraw mięsnych . https://www.malgoskawkuchni.com