Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1742
Dodano: 27.03.2017
Odsłon: 492
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.
Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

newsweek 28 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Dawno już nie robiłem pizzy na własnym cieście, ale na tę chyba się skuszę :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz