Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować wyjątkowo smaczny obiad, potrzeba naprawdę niewiele. Pyszna, wiosenna tarta z warzywami i fetą jest na to idealnym przykładem. Jej zrobienie powinno zająć wam naprawdę niewiele czasu. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć pracę, możesz sięgnąć po gotowe ciasto francuskie lub kruche, które idealnie sprawdzi się w roli spodu do tarty.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 141
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 141
Składniki
Rozpuść masło na małym ogniu i odstaw do ostudzenia. Zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, sól, drożdże i cukier. Zacznij wyrabiać. W trakcie dodaj ciepłą wodę (nie gorącą). Na koniec, kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj rozpuszczone masło
Kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, uformuj kulę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30-40 minut.
W tym czasie możesz przygotować farsz. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Z pora odetnij białą i lekko zieloną część, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. Groszek przelej ciepłą wodą na sitku. Pokrój lub pokrusz fetę. Czosnek obierz, rozgnieć i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę, czosnek i por. Smaż krótko, cały czas mieszając. Odstaw.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie lub stolnicy i wyłóż nim dno tortownicy posmarowanej lekko tłuszczem.
Posmaruj spód serkiem śmietankowym, a następnie odstaw jeszcze na 15 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Pod koniec pieczenia, wyciągnij tartę, nałóż na nią podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i porem, groszek, pokruszoną fetę. Piecz jeszcze przez 5 minut. Tartę udekoruj posiekaną świeżą pietruszką.