Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować wyjątkowo smaczny obiad, potrzeba naprawdę niewiele. Pyszna, wiosenna tarta z warzywami i fetą jest na to idealnym przykładem. Jej zrobienie powinno zająć wam naprawdę niewiele czasu. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć pracę, możesz sięgnąć po gotowe ciasto francuskie lub kruche, które idealnie sprawdzi się w roli spodu do tarty.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 249
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3617
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 249
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3617
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Rozpuść masło na małym ogniu i odstaw do ostudzenia. Zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, sól, drożdże i cukier. Zacznij wyrabiać. W trakcie dodaj ciepłą wodę (nie gorącą). Na koniec, kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj rozpuszczone masło
Kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, uformuj kulę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30-40 minut.
W tym czasie możesz przygotować farsz. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Z pora odetnij białą i lekko zieloną część, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. Groszek przelej ciepłą wodą na sitku. Pokrój lub pokrusz fetę. Czosnek obierz, rozgnieć i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę, czosnek i por. Smaż krótko, cały czas mieszając. Odstaw.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie lub stolnicy i wyłóż nim dno tortownicy posmarowanej lekko tłuszczem.
Posmaruj spód serkiem śmietankowym, a następnie odstaw jeszcze na 15 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Pod koniec pieczenia, wyciągnij tartę, nałóż na nią podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i porem, groszek, pokruszoną fetę. Piecz jeszcze przez 5 minut. Tartę udekoruj posiekaną świeżą pietruszką.