Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować wyjątkowo smaczny obiad, potrzeba naprawdę niewiele. Pyszna, wiosenna tarta z warzywami i fetą jest na to idealnym przykładem. Jej zrobienie powinno zająć wam naprawdę niewiele czasu. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć pracę, możesz sięgnąć po gotowe ciasto francuskie lub kruche, które idealnie sprawdzi się w roli spodu do tarty.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39734
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 186
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 378
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9280
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39734
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 186
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 378
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9280
Składniki
Rozpuść masło na małym ogniu i odstaw do ostudzenia. Zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajko, sól, drożdże i cukier. Zacznij wyrabiać. W trakcie dodaj ciepłą wodę (nie gorącą). Na koniec, kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj rozpuszczone masło
Kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, uformuj kulę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30-40 minut.
W tym czasie możesz przygotować farsz. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Z pora odetnij białą i lekko zieloną część, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. Groszek przelej ciepłą wodą na sitku. Pokrój lub pokrusz fetę. Czosnek obierz, rozgnieć i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę, czosnek i por. Smaż krótko, cały czas mieszając. Odstaw.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie lub stolnicy i wyłóż nim dno tortownicy posmarowanej lekko tłuszczem.
Posmaruj spód serkiem śmietankowym, a następnie odstaw jeszcze na 15 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Pod koniec pieczenia, wyciągnij tartę, nałóż na nią podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i porem, groszek, pokruszoną fetę. Piecz jeszcze przez 5 minut. Tartę udekoruj posiekaną świeżą pietruszką.