Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj go z pieczywem, ryżem albo ugotowanymi ziemniakami.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4857
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45479
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4857
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45479
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w większą kostkę. Posól go i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz. Z umytego i osuszonego pora odkrój białą i jasnozieloną część. Cebulę pokrój w kostkę, pora w półplasterki, marchew i pietruszkę posiekaj drobno.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej 2–3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć kurczaka i smaż z każdej strony na średnim ogniu, aby zrobił się złoty. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Przełóż ponownie kurczaka.
Wlej bulion drobiowy i zagotuj, a potem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Co jakiś czas pomieszaj.
Dodaj śmietankę 30% oraz musztardę miodową, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj odsączony groszek konserwowy, pokrojony szczypiorek i – jeśli lubisz – kilka posiekanych listków mięty. Gotuj całość 2 minuty, tylko do podgrzania groszku.
Podawaj gorące.