Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj go z pieczywem, ryżem albo ugotowanymi ziemniakami.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 152
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9039
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 152
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9039
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w większą kostkę. Posól go i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz. Z umytego i osuszonego pora odkrój białą i jasnozieloną część. Cebulę pokrój w kostkę, pora w półplasterki, marchew i pietruszkę posiekaj drobno.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej 2–3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć kurczaka i smaż z każdej strony na średnim ogniu, aby zrobił się złoty. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Przełóż ponownie kurczaka.
Wlej bulion drobiowy i zagotuj, a potem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Co jakiś czas pomieszaj.
Dodaj śmietankę 30% oraz musztardę miodową, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj odsączony groszek konserwowy, pokrojony szczypiorek i – jeśli lubisz – kilka posiekanych listków mięty. Gotuj całość 2 minuty, tylko do podgrzania groszku.
Podawaj gorące.