Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj go z pieczywem, ryżem albo ugotowanymi ziemniakami.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 174
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 463
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 174
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 463
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w większą kostkę. Posól go i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz. Z umytego i osuszonego pora odkrój białą i jasnozieloną część. Cebulę pokrój w kostkę, pora w półplasterki, marchew i pietruszkę posiekaj drobno.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej 2–3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć kurczaka i smaż z każdej strony na średnim ogniu, aby zrobił się złoty. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę. Smaż na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Przełóż ponownie kurczaka.
Wlej bulion drobiowy i zagotuj, a potem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Co jakiś czas pomieszaj.
Dodaj śmietankę 30% oraz musztardę miodową, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj odsączony groszek konserwowy, pokrojony szczypiorek i – jeśli lubisz – kilka posiekanych listków mięty. Gotuj całość 2 minuty, tylko do podgrzania groszku.
Podawaj gorące.