Zainspirowana moim najnowszym odkryciem - drobnym makaronem z Ligurii, wykorzystalam go do bardzo prostego, lekkiego i niezwykle smacznego dania. Wiosenne warzywa - zielone szparagi, mlody seler naciowy i liscie mlodego czosnku niedzwiedziego razem z soczystymi pomidorkami i lekkimi drobiowymi klopsikami tworza doskonala kompozycje wloskich smaków, zaokraglona delikatnym pesto i wiórkami parmezanu.
Wiosenny makaron z klopsikami drobiowymi
Składniki
- KLOPSIKI DROBIOWE:
- 400 g piersi z kurczaka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułeczki
- trochę mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- MAKARON:
- 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
- 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 3 dymki
- 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Składniki
- KLOPSIKI DROBIOWE:
- 400 g piersi z kurczaka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułeczki
- trochę mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- MAKARON:
- 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
- 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 3 dymki
- 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan

Etapy przygotowania
Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski. Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.

Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru. Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.

W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.

Podawac makaron posypany tartym parmezanem.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 341

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 141
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 341

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4852
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 141



Składniki
- KLOPSIKI DROBIOWE:
- 400 g piersi z kurczaka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułeczki
- trochę mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- MAKARON:
- 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
- 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 3 dymki
- 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski. Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.
Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru. Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.
W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.
Podawac makaron posypany tartym parmezanem.
Ale super się prezentuje:)
Faktycznie wiosennie się zrobiło. Danie bardzo apetyczne.
Ale musialo byc smacznie!
Wygląda bardzo smakowicie:)
Pyszotka:)