Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana moim najnowszym odkryciem - drobnym makaronem z Ligurii, wykorzystalam go do bardzo prostego, lekkiego i niezwykle smacznego dania. Wiosenne warzywa - zielone szparagi, mlody seler naciowy i liscie mlodego czosnku niedzwiedziego razem z soczystymi pomidorkami i lekkimi drobiowymi klopsikami tworza doskonala kompozycje wloskich smaków, zaokraglona delikatnym pesto i wiórkami parmezanu.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 125
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 177
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 274
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 125
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 177
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 274
Składniki
Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski. Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.
Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru. Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.
W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.
Podawac makaron posypany tartym parmezanem.