Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiosenny makaron z klopsikami drobiowymi

Wiosenny makaron z klopsikami drobiowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6049

Dodano:

Odsłon: 255

Zainspirowana moim najnowszym odkryciem - drobnym makaronem z Ligurii, wykorzystalam go do bardzo prostego, lekkiego i niezwykle smacznego dania. Wiosenne warzywa - zielone szparagi, mlody seler naciowy i liscie mlodego czosnku niedzwiedziego razem z soczystymi pomidorkami i lekkimi drobiowymi klopsikami tworza doskonala kompozycje wloskich smaków, zaokraglona delikatnym pesto i wiórkami parmezanu.

Składniki

  • KLOPSIKI DROBIOWE:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 5 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułeczki
  • trochę mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • MAKARON:
  • 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
  • 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
  • 6 łodyg zielonych szparagów
  • 3 dymki
  • 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiosenny makaron z klopsikami drobiowymi

Przygotowanie

  1. Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski.
    Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.

  2. Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru.
    Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.

  3. W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.

  4. Podawac makaron posypany tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń