Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królewsko kaczy obiad ;-)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
kacze udka kupujemy dzień wcześniej,płuczemy,osuszamy i zanurzamy w wiśniowym balsamico na 6 godz przed pieczeniem ( albo na 12 godzin jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki ),możemy dodać sok z połòwki cytryny aby przełamać słodkawy smak,dodajemy ròwnież oliwę z oliwek i małá garść żurawiny-i w takie marynacie trzymamy kaczora
na drugi dzień albo po 6 godzinach wyciàgamy kaczora z marynaty i przekładamy do maczynia żaroodpornego,dodajemy odrobinę oliwy I masła I pieczemy udka ok 40 min w temp.220 st. w międzyczasie możemy je też podlewać pozostałà częścià marynaty i puszczanym sokiem
w czasie pieczenia kaczora przygotowujemy szaszłyczki z mango,pomidorkòw I mozzarellki oraz łòdeczki z avocado
na długie patyczki nadziewamy na zmianę kawałki pokrojonego mango,kuleczki mozzarellki i kolorowy koktajlowe pomidorki,posypujemy czarnym pieprzem i odrobinà natki pietruszki
avocado kroimy na połòwki,usuwamy pestki,miáższ wybieramy łyżeczkà,przekładamy do miseczki,polewamy odrobinà soku z cytryny,kroimy na małe kawałeczki,dodajemy drobno pokrojonego łososia, wydràżone wcześniej kulki granata I drobniutko pokrojonā żurawinę- wszystko mieszamy,dodajemy odrobiné oliwy z oliwek I przekładamy do wydràżonych łôdeczek avocado
tak przygotowane szaszłyczki i łòdeczki wkładamy na 10 min do lodòwki,po wyjêciu posypujemy natkà,pieprzem,opròszamy solà delikatnie I dodajemy na wierzch resztę żurawiny i granata
upieczonego kaczora kładziemy na pòłmiskach albo długich talerzach,dodajemy kolorowe szaszłyki I avocadowe łôdeczki
wszystko można skropič paroma kroplami oliwy I płatkiem masełka
Smaczności ;-) bo to królewska uczta ;-)