Do góry

Dania główne Przepis na:

wiśniowy kaczor z mango,granatem,awokado i mozzarellą

wiśniowy kaczor z mango,granatem,awokado i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 4642

Królewsko kaczy obiad ;-)

Składniki

  • kacze udka 4 szt.
  • wiśniowe balsamico 1/4 op.250 ml
  • granaty 2 szt.
  • avocado 4 szt.
  • mango świeże 1 szt.
  • mozzarella małe kuleczki 2 op.
  • pomidorki koktajlowe,ròżne kolory- po pòł opakowania
  • wędzony łosoś 8 plasterkòw
  • sòl młynek
  • czarny pieprz młynek
  • cytryna 1 szt.
  • miód 1 łyżeczka
  • zielona pietruszka pół pęczka ( jeżeli lubimy )
  • żurawina suszona 1/4 małej paczki
  • oliwa z oliwek
  • długie patyki do szaszłyków 8 szt.
3-4 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. kacze udka kupujemy dzień wcześniej,płuczemy,osuszamy i zanurzamy w wiśniowym balsamico na 6 godz przed pieczeniem ( albo na 12 godzin jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki ),możemy dodać sok z połòwki cytryny aby przełamać słodkawy smak,dodajemy ròwnież oliwę z oliwek i małá garść żurawiny-i w takie marynacie trzymamy kaczora

  2. na drugi dzień albo po 6 godzinach wyciàgamy kaczora z marynaty i przekładamy do maczynia żaroodpornego,dodajemy odrobinę oliwy I masła I pieczemy udka ok 40 min w temp.220 st.
    w międzyczasie możemy je też podlewać pozostałà częścià marynaty i puszczanym sokiem

  3. w czasie pieczenia kaczora przygotowujemy szaszłyczki z mango,pomidorkòw I mozzarellki oraz łòdeczki z avocado

  4. na długie patyczki nadziewamy na zmianę kawałki pokrojonego mango,kuleczki mozzarellki i kolorowy koktajlowe pomidorki,posypujemy czarnym pieprzem i odrobinà natki pietruszki

  5. avocado kroimy na połòwki,usuwamy pestki,miáższ wybieramy łyżeczkà,przekładamy do miseczki,polewamy odrobinà soku z cytryny,kroimy na małe kawałeczki,dodajemy drobno pokrojonego łososia, wydràżone wcześniej kulki granata I drobniutko pokrojonā żurawinę- wszystko mieszamy,dodajemy odrobiné oliwy z oliwek I przekładamy do wydràżonych łôdeczek avocado

  6. tak przygotowane szaszłyczki i łòdeczki wkładamy na 10 min do lodòwki,po wyjêciu posypujemy natkà,pieprzem,opròszamy solà delikatnie I dodajemy na wierzch resztę żurawiny i granata

  7. upieczonego kaczora kładziemy na pòłmiskach albo długich talerzach,dodajemy kolorowe szaszłyki I avocadowe łôdeczki

  8. wszystko można skropič paroma kroplami oliwy I płatkiem masełka

  9. Smaczności ;-) bo to królewska uczta ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń