Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoska zapiekanka"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2461
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 138
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2461
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 138
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Rozbij 2 jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z 1 cukrem waniliowym i 5 dag cukru. Dolej wino. Ubij w kąpieli wodnej na puszysty gęsty sos zabajone. Zdejmij go z kąpieli i wystudź, stale ubijając.
Pozostałe jajka wbij do wysokiego naczynia. Dodaj resztę cukru, drugi cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mleko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw je na około 20 minut. Potem porcjami rozgrzewaj masło na dużej patelni.
Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż cienkie naleśniki (w sumie zajmie to około 10 minut). Posmaruj je konfiturą. Ciasno zwiń. Odłóż na około 5 minut, aby lekko przestygły.
Następnie rulony potnij na grube plasterki. Ustaw je pionowo w żaroodpornej formie. Wierzch zapiekanki polej sosem zabajone. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200?, ustawionego na funkcję grillowanie. Zapiekaj przez 5 minut. Gotowe danie udekoruj, np. listkami świeżej mięty albo melisy.Źródło: Naj