Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z włoskim ryżem Arborio, szynką parmeńską, bazylią i oregano, podawane z sosem pomidorowym.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1803
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 72
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 158
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1437
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1803
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 72
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 158
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1437
Składniki
Ryż Arborio gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat. Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy. Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.
Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym. Życzę smacznego! :)