Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z włoskim ryżem Arborio, szynką parmeńską, bazylią i oregano, podawane z sosem pomidorowym.
Ryż Arborio gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat.
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy.
Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.
Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym.
Życzę smacznego! :)
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 128
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1908
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 185
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 256
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 128
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1908
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 185
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 256
Składniki
Ryż Arborio gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat. Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy. Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.
Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 127
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 139