Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i aromatyczne placki ziemniaczane w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Placki idealnie komponują się z pomidorowym dipem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2962
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2962
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Obrane ziemniaki i cebulkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera wraz z 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy. Pomidory suszone moczymy kilka minut w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy w obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.
Placki podajemy z dipem pomidorowym, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)