Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i aromatyczne placki ziemniaczane w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Placki idealnie komponują się z pomidorowym dipem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Obrane ziemniaki i cebulkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera wraz z 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy. Pomidory suszone moczymy kilka minut w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy w obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym.
Placki podajemy z dipem pomidorowym, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)