Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie pulpeciki to smak, który łączy pokolenia i przekracza granice – to miękkie, soczyste kuleczki mięsa w aromatycznym, pomidorowym sosie. Może to przepis z Italii, ale czy nie przypomina smaków dzieciństwa, kiedy babcia stawiała przed tobą talerz z takimi klopsikami? Bez względu na szerokość geograficzną te pulpeciki kocha każdy! Podaj je ze świeżym, pszennym chlebem i ciesz się kulinarną radością jak we włoskiej trattorii.
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotuj klopsiki. W małej misce namocz chleb w mleku i odstaw na 5 minut. Następnie odciśnij w dłoniach i przełóż do dużej miski. Dodaj mieloną wołowinę, jajka, drobno starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wyrób mięsną masę ręką, w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody. Masa powinna być zwarta i dobrze trzymać kształt. Nabieraj porcje łyżką i formuj małe pulpeciki (wielkość piłki golfowej). Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron.
Podczas gdy klopsiki się rumienią przygotuj głęboką patelnię lub szeroki garnek. Wlej oliwę i krótko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową lub pomidory z puszki, wodę, świeże zioła (choć możesz też użyć suszonych), dopraw solą i czarnym pieprzem i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie przełóż do sosu pulpeciki, przykryj pokrywą i duś je w sosie przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolej do sosu nieco więcej przegotowanej wody.
Włoskie pulpeciki serwuj z makaronem, gotowanymi ziemniakami lub kromkami świeżego chleba, którymi zbiera się pozostałości sosu z talerza. Ten ostatni sposób jest typowo włoski, ale ty możesz podać te klopsiki w swoim ulubionym stylu – najlepiej posypując świeżą natką pietruszki i tartym parmezanem.