Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Włoskie tortellini z serem i pesto"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 65
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3314
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 65
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3314
Składniki
Z mąki, jajek, oleju i szczypty soli zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj na 1 godz. do lodówki.
Przygotuj farsz: mozzarellę osącz z zalewy, pokrój drobno. Parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Do miski włóż mozzarellę, dodaj parmezan i ricottę. Wbij jajko. Dołóż obrany, prze ciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Szklanką wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż po łyżeczce nadzienia, złóż na pół, dokładnie zlep, sklejając na koniec rogi pierożków (powinny przypominać uszka). W dużym garnku za gotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć pierogi, gotuj 2 min od wypłynięcia. Tortellini odcedź.
Boczek pokrój w plasterki, wysmaż je na chrupiąco. Roszponkę opłucz, ułóż na półmisku razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i boczkiem. Na to połóż pierożki. Posyp orzechami, polej pesto.Źródło: Tina