Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka i jednogarnkowa zupa grochowa . Przepis łatwy a zupa smaczna. Ja przygotowałam ją z grochu łuskanego czyli połówek , ale również można z grochu całego wtedy należy pamiętać aby groch namoczyć. Polecam
garnek, praska do czosnku, nóż, opcjonalnie tarka, deska do krojenia, łyżka,
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1200
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13688
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7913
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1200
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13688
Składniki
Na duży, rozgrzany garnek wkładamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy tak by się wytopił i zrumienił, ale nie przypalił. Do wytopionego boczku dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do zeszklenia. Do całości dodajemy około 2,5 - 3 litrów wody, doprowadzamy do zagotowania. Następnie wsypujemy groch, a także obrane pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zupy dodajemy również majeranek oraz pieprz ziołowy. Gotujemy na średnim ogniu palnika 10 - 15 minut, po czym dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw oraz grochu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem , solą i opcjonalnie uniwersalną przyprawą Kucharek i magii w płynie. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa. Smacznego
Grochówka czyli danie jednogarnkowe gotowe do podania.