Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane naleśniki nie są nowatorskim przepisem, są one znane na całym świecie. Moim ulubionym wariantem są naleśniki w stylu włoskim, znane tam jako crespelle. Nadziewam je szpinakiem, suszoną szynką, najlepiej parmeńską, ale oczywiście może być też inna, włoską mortadelą , przy czym ważne jest, aby była włoska, gdyż polska nie ma z włoską nic wspólnego poza taką samą nazwą. Do tego ser - mozzarella, kozi ser, ricotta - tutaj fantazja nie zna granic. Przed zapiekaniem usmażonych i farszowanych naleśników posypuję je odrobiną parmezanu i podaję z białym sosem na bazie kwaśnej śmietany, parmezanu i wina. Jeśli nie chcemy użyć wędliny, można ją zastąpić np. suszonymi pomidorami.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1194
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14791
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 825
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1194
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14791
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 825
Składniki
Najpierw przygotowac nalesniki. Wszystkie skladniki wymieszac w misce, odstawic ciasto na 20 minut, a nastepnie ponownie wymieszac. Na patelni rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek i usmazyc cienkie nalesniki podobne do francuskich crêpes.
Szpinak oczyscic i krótko zblanszowac razem z lodygami we wrzacej wodzie, nastepnie ostudzic w lodowatej wodzie i osuszyc. Nadziewac nalesniki w nastepujacy sposób: na srodku ulozyc kilka lisci szpinaku pozostawiajac wolny brzeg. Nastepnie dodac mortadele i szynke, a na wierzchu ulozyc kawalki mozzarelli, sera koziego lub koziego serka smietankowego. Brzegi nalesników posmarowac odrobina stopionego masla, a nastepnie zlozyc je dwa razy w trójkat.
Posmarowac delikatnie maslem blache do pieczenia, ulozyc na niej nalesniki, posmarowac ich wierzch stopionym maslem i posypac odrobina swiezo startego parmezanu. Piekarnik ustawic na termoobieg i górny grill i zapiekac nalesniki przez kilka minut. Najlepiej pozostac w poblizu piekarnika, aby nie przegapic momentu, gdy beda chrupiace ale nie przypalone.
Kwasna smietane wlac do rondelka i lekko podgrzewac na malym ogniu mieszajac. Dodac parmezan, biale wino i maslo, doprawic sola, pieprzem i cukrem. Nie przegrzewac sosu, bo sie zwazy. Ulozyc nalesniki na talerzach i podac je z sosem. Posypac tartym parmezanem i swiezym pieprzem do smaku.