Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina rodem z chińskich restauracji. Dla miłośników kuchni azjatyckiej i wyrazistych aromatów.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
-Możemy użyć dowolnej części wołowiny np. szponder wołowy itp. Sprawa wtedy się trochę komplikuje ponieważ musimy dobrze rozbić mięso, a następnie pofiletować co w przypadku wołowiny jest trochę trudne. Zalecam więc używanie gotowych steków-minutek, które są cieniutkie i mocno rozbite. Naturalnie zaczynamy od wypłukania mięsa, osuszenia a następnie pokrojenie w płaskie, prostokątne kawałki.
-Cebulę obieramy na pół. Jedną połówkę odstawiamy na bok - posłuży nam później - drugą natomiast kroimy w grube kawałki.
-Mięso przekładamy do głębszego naczynia i 'nadziewamy' kawałkami cebuli tak, żeby mięso przeszło zapachem.
-Analogicznie jak z cebulą, postępujemy z imbirem. Połowę zostawiamy, drugą połowę zgniatamy drobno bądź ścieramy na tarce, aby otrzymać pulpę i soki.
-Imbir wcieramy w mięso.
-Cytrynę przekrajamy na pół i wyciskamy do marynaty kilka kropli soku. Następnie rękami mieszamy całość.
-Odkrajamy kilka skórek cytrynowy i nadziewamy mięso.
Bez tego się nie obędzie. Kluczowy składnik kuchni chińskiej. Dodajemy około 2 łyżek stołowych sosu sojowego i dobrze mieszamy.
-Dodajemy łyżkę mąki, garstkę całego pieprzu kolorowego, przykrywamy folią aluminiową bądź talerzykiem i chowamy do lodówki na minimum 30min. Jak to bywa w przypadku marynat do mięs, im dłużej tym lepiej. Wszystko zależy od naszego czasu i..głodu. :)
10min przed upływem wyznaczonego czasu, zaczynamy gotować ryż. Gotowanie powinno zająć 15min, natomiast samo smażenie mięsa nie więcej niż 5min. Czerwoną paprykę myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się wnętrza. Warzywo tniemy w podłużne paski. Odstawiamy na bok. Na dużym ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię, najlepiej WOK, po czym dodajemy olej do smażenia. Wrzucamy mięso w marynacie oraz pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień na średni, ciągle mieszamy. Pod koniec smażenia, na jakieś 2-3 minuty, dodajemy pozostałą cebulę i imbir, jedno i drugie pokrojone w grube kawałki.
-Podawać gorące, z kopczykiem ryżu na modłę chińskich barów ku uciesze gości bądź zmysłów własnych. Smacznego.