Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina stir fry

Wołowina stir fry

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 1659

Wołowina rodem z chińskich restauracji. Dla miłośników kuchni azjatyckiej i wyrazistych aromatów.

Składniki

  • 150-200g cienkiej wołowiny (najlepiej zaopatrzyć się w steki-minutki)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 'paluszek' imbiru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • świeżo starte skórki cytrynowe
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • ciemny sos sojowy
  • ryż biały
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie odrobina mąki kukurydzianej bądź innej dla zagęszczenia marynaty
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Możemy użyć dowolnej części wołowiny np. szponder wołowy itp. Sprawa wtedy się trochę komplikuje ponieważ musimy dobrze rozbić mięso, a następnie pofiletować co w przypadku wołowiny jest trochę trudne. Zalecam więc używanie gotowych steków-minutek, które są cieniutkie i mocno rozbite. Naturalnie zaczynamy od wypłukania mięsa, osuszenia a następnie pokrojenie w płaskie, prostokątne kawałki.

  2. -Cebulę obieramy na pół. Jedną połówkę odstawiamy na bok - posłuży nam później - drugą natomiast kroimy w grube kawałki.

  3. -Mięso przekładamy do głębszego naczynia i 'nadziewamy' kawałkami cebuli tak, żeby mięso przeszło zapachem.

  4. -Analogicznie jak z cebulą, postępujemy z imbirem. Połowę zostawiamy, drugą połowę zgniatamy drobno bądź ścieramy na tarce, aby otrzymać pulpę i soki.

  5. -Imbir wcieramy w mięso.

  6. -Cytrynę przekrajamy na pół i wyciskamy do marynaty kilka kropli soku. Następnie rękami mieszamy całość.

  7. -Odkrajamy kilka skórek cytrynowy i nadziewamy mięso.

  8. Bez tego się nie obędzie. Kluczowy składnik kuchni chińskiej. Dodajemy około 2 łyżek stołowych sosu sojowego i dobrze mieszamy.

  9. -Dodajemy łyżkę mąki, garstkę całego pieprzu kolorowego, przykrywamy folią aluminiową bądź talerzykiem i chowamy do lodówki na minimum 30min. Jak to bywa w przypadku marynat do mięs, im dłużej tym lepiej. Wszystko zależy od naszego czasu i..głodu. :)

  10. 10min przed upływem wyznaczonego czasu, zaczynamy gotować ryż. Gotowanie powinno zająć 15min, natomiast samo smażenie mięsa nie więcej niż 5min.
    Czerwoną paprykę myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się wnętrza. Warzywo tniemy w podłużne paski. Odstawiamy na bok.
    Na dużym ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię, najlepiej WOK, po czym dodajemy olej do smażenia.
    Wrzucamy mięso w marynacie oraz pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień na średni, ciągle mieszamy.
    Pod koniec smażenia, na jakieś 2-3 minuty, dodajemy pozostałą cebulę i imbir, jedno i drugie pokrojone w grube kawałki.

  11. -Podawać gorące, z kopczykiem ryżu na modłę chińskich barów ku uciesze gości bądź zmysłów własnych. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezgodny 12 stycznia 2017 No no.. smakuje rewelacyjnie.
Dzięki za za ten przepis
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń