Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
na słodko
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2595
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2595
Składniki
Cebulę, ząbki czosnku przekroić na pół bez obierania, włożyć do garnka. Dodać imbir, kardamon, anyż, wlać wodę, zagotować.
Mięso włożyc do garnka z przyprawami, gotować na małym ogniu ok 2 i pół godziny
Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w plastry. Limonkę pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na mięsie, przed podaniem polać sosem cytrusowym.
Sos cytrusowy: Do moździerza wycisnąć limonkę, dodać listki limonki ( o ile ktoś zdobędzie), chilli, trawę cytrynową, cukier, sól, olej i rozetrzeć na pastę.
Białe i czarne ziarna sezamowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do pasty. Wlać odrobinę wywary z wołowiny, aby pasta miała konsystencję sosu. Ps. nie oszczędzać na jakości wołowiny, koniecznie użyć łodygę trawy cytrynowej.