Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona wołowina i brokuły w sosie słodko ostrym - danie jak z restauracji chińskiej do szybkiego przygotowania w domu
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
Składniki
Łatę okroić z tłuszczu i żylastych kawałków, owinąć folią spożywczą, żeby zachowała okrągły kształt i zamrozić - następnie lekko odmrozić i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Mrożenie jest wyłącznie w celu ułatwienia krojenia, ale jak macie bardzo ostry nóż oraz wprawę w krojeniu mięsa możecie pokroić bez mrożenia.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę wołowiny z obu stron na brązowo. Plasterki nie mogą na siebie nachodzić, mają się podsmażyć a nie udusić - odłożyć na talerz. To samo z drugą połową wołowiny. Czosnek posiekać na drobno. Brokuły umyć i pokroić na różyczki Na patelnię dodać resztę oleju, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć a następnie dodać brokuły. Czosnek z brokułami smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie zalać wywarem wołowym. Gotować ok 10 minut aż brokuły zmiękną.
W tym czasie w mieseczce albo słoiku zmieszać wszystkie składniki sosu. Na patelnię przełożyć uprzednio usmażone mięso, dodać sos, całość wymieszać aż wszystko lekko zgęstnieje a sos oblepi wszystkie składniki. Podawać od razu z ryżem jaśminowym, posypane ziarnami sezamu.