Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z cykorią w sosie grzybowym na belgijskim piwie

Wołowina z cykorią w sosie grzybowym na belgijskim piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 17284

Dodano:

Odsłon: 126

Danie z kuchni belgijskiej

Składniki

  • 2 cykorie
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ½ filiżanki ciemnego piwa belgijskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 filiżanka suszonych grzybów
  • 2 filiżanki bulionu wołowego
  • pół filiżanki gęstej śmietany
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina z cykorią w sosie grzybowym na belgijskim piwie

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Przekroiłem cykorię na połówki, czubkiem noża usunąłem gorzkie środki. Ułożyłem cykorie w małym rondelku, dodałem 1 łyżkę masła, przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Wlałem filiżankę piwa. Zagotowałem, przykryłem kawałkami pergaminu i wstawiłem do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie powinna odparować połowa piwa.
    W brytfance rozgrzałem olej. Mięso natarłem solą i pieprzem, włożyłem na gorący olej, mocno obsmażyłem z każdej strony, tak aby utworzyła się brązowa skórka. Wówczas wylałem z brytfanki tłuszcz i wlałem ponownie pół filiżankę piwa. Zwiększyłem temperaturę piekarnika do 220 stopni C. Włożyłem mięso, piekłem 15-20 minut. Wyjąłem brytfankę z piekarnika, mięso zawinąłem w folię i odłożyłem na 5 minut.
    Roztopiłem 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włożyłem pokrojoną na cząstki cebulę, smażyłem 2-3 minuty. Dodałem osączone grzyby, dusiłem kolejne 2-3 minuty. Wlałem 2 filiżanki piwa, gotowałem bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparował. Dodałem piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu zagotowałem, aż do odparowania płynu. Wlałem bulion i śmietanę, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem do smaku. Mięso pokroiłem na plastry, obłożyłem cykorią i grzybami. Polałem sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń