Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem gotowanej wołowiny.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Składniki
1. Wołowinę wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1,5h.). 2. Wyjmuję mięso, kroję na plastry i odlewam ok. 1 litr bulionu. Z pozostałego bulionu i włoszczyzny można przygotować zupę np. pomidorową. Ja często bulion mrożę w pojemnikach np. po lodach (500ml) i wykorzystuje potem do zrobienia sosu pieczeniowego.
3. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli. 4. Dodaję mięso i podgrzewam na małym ogniu.
5. Mięso wyjmuję. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek. Na końcu dodaję chrzan, bo zbyt długo gotowany straci aromat i smak.
6. Wkładam mięso i podgrzewam na małym ogniu.
7. Podaję z gotowanymi ziemniakami.