Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem gotowanej wołowiny.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31265
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14359
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1375
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31265
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14359
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1375
Składniki
1. Wołowinę wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1,5h.). 2. Wyjmuję mięso, kroję na plastry i odlewam ok. 1 litr bulionu. Z pozostałego bulionu i włoszczyzny można przygotować zupę np. pomidorową. Ja często bulion mrożę w pojemnikach np. po lodach (500ml) i wykorzystuje potem do zrobienia sosu pieczeniowego.
3. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli. 4. Dodaję mięso i podgrzewam na małym ogniu.
5. Mięso wyjmuję. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek. Na końcu dodaję chrzan, bo zbyt długo gotowany straci aromat i smak.
6. Wkładam mięso i podgrzewam na małym ogniu.
7. Podaję z gotowanymi ziemniakami.