Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną tortillę z pulpecikami z indyka, a do tego 2 wspaniałe i błyskawiczne sosy. Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na film z przepisem. Przepis https://youtu.be/bPWhGriPmdg
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5912
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5912
Składniki
Na początku przygotujemy sosy, będą miały czas aby się przegryźć zanim skompletujemy całą tortillę. Sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy: Do większej miseczki wlewamy jogurt, dorzucamy, drobno posiekany czosnek 2-3 ząbki, przetarte zioła prowansalskie, pół pęczka posiekanego kopru, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i sos jest gotowy :-) Sos winegret pietruszkowy: Do większej miseczki wlewamy 100 ml. oliwy, dorzucamy musztardę, miód, 1 ząbek czosnku, pęczek pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, całość miksujemy blenderem i gotowe :-) Już teraz zajmiemy się przygotowaniem pulpecików. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, dolewamy 40 ml. oliwy lub oleju, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekane 3-4 ząbki czosnku, paprykę słodką mieloną, roztarty tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Już teraz rozgrzewamy mocno patelnię i wlewamy odrobinę oliwy lub oleju, wrzucamy pulpeciki na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią i zrobią w środku. Następnie kuleczki zdejmujemy z patelni, zostawiając cały tłuszcz. Na tej samej patelni będziemy podsmażać tortillę. wrzucamy placki na rozgrzany tłuszcz z pulpecików i podsmażamy z każdej strony około 10-20 sekund. Już teraz przygotujcie sobie deskę i folię aluminiową, połóżcie ją na deskę, na filię, usmażona tortillę, następnie po całej powierzchni rozsmarujcie sosem jogurtowym, rozsypcie sałatę lodową, pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora, pokrojoną w piórka cebulę, na to pulpeciki, posiekaną natkę pietruszki i czubatą łyżkę sosu winegret. Tortillę już teraz umiejętnie zawijamy w rożek i jest gotowa :-) Na górę i podczas jedzenia tortilli, można jeszcze dołożyć sos jogurtowy. Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na film z przepisem :-)