Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wykwintna tarta morelowa"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 1, 10 zł
Jajko, żółtka i cukier ucieramy na gęstą masę. Dodajemy stopione i lekko schłodzone masło i likier, miksujemy, by się połączyły.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę natłuszczamy i prószymy mąką. Tortownicę wykładamy częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem. Na cieście rozprowadzamy konfiturę.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy np. radełkiem w paseczki, układamy w szachownicę na cieście. Tartę pieczemy 30-35 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia