Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No cóż, to danie jest po prostu pyszne :)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1450
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1368
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 260
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1450
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1368
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 260
Składniki
Do garnka z grubym dnem wlałam olej z połowy słoiczka suszonych pomidorów. Kiedy był gorący, wrzuciłam drobno posiekaną cebulę, dodałam łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki harissy (chilli) i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam 100 ml śmietany 30% i 100 ml białego wytrawnego wina. Gotowałam, aż sos stał się gęstszy. Kiedy sos miał pożądaną konsystencję, dodałam 150 g (pół słoiczka) suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paseczki i 3 ząbki czosnku. Podgotowałam jeszcze około minuty, aby smaki się połączyły. Do garnka z sosem przełożyłam ugotowany makaron penne, obsypałam garścią szczypiorku i dokładnie wymieszałam.