Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, efektowne danie na stol. Bardzo pracochlonne, ale my lubimy gotowac :-) Na specjalne okazje. Oczywiscie z nadzieniem mozecie experymentowac :-) Polecam serdecznie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9545
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9545
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Składniki
Zaczynamy od gotowania miesa: wolowine i boczek dajemy do garnka z zimna woda, dodajemy warzywa, liscie laurowe, ziele angielskie, jalowiec, sol i pieprz i gotujemy ok1,5 godziny. Mieso i warzywa (oprocz pora) wyjmujemy na talerz i studzimy. Podczas, gdy nastawilismy mieso, trybujemy kurczaka. Odcinamy kuper i od tej strony ostrym nozykiem wycinamy kosci od wewnatrz, uwazajac, aby nie uszkodzic tuszki. Przechodzimy pomalutku do nozek, najpierw u dolu nozki odkrawamy naokolo powyzej dolnej chrzesci i wylamujemy nozke ze stawu. Powoli od wewnatrz, wywracajac mieso na zewnatrz, odcinamy od kosci. Na koncu po prostu wyciagamy kosc. Itd, az do szyi. Nie jest to byc moze zbyt delikatny opis, ale tak to wyglada .. Kurczaka dokladnie myjemy i nacieramy papryka czerwona, czosnkiem, sola, pieprzem z dodatkiem 2 lyzek oliwy, masujemy i na czas, kiedy bedziemy dalej przygotowywac pasztet, odstawiamy tuszke do lodowki.
mieso sie gotuje, kurczak jest sprawiony, teraz smazymy watrobke. Watrobke oczyszczamy, dokladnie myjemy, panierujemy w mace i smazymy z obu stron (bez dodatku soli) na smalcu, pod przykryciem. Watrobke takze musimy wystudzic. nastepnie drobniutko ja kroimy (nie mielimy) lub rozdrabniamy w krajarce. Na malej patelni smazymy drobno pokrojona cebulke wraz z posiekanym czosnkiem. Studzimy. Mieso wystyglo, mielimy je wraz z warzywami na srednich oczkach i dajemy do wiekszej miski, dodajemy watrobke, cebulki z czosnkiem, sol, pieprz, 3 jajka, buleczke namoczona w wywarze z gotowania miesa, troszke wody, galke muszkatalowa, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Oproszamy kasza manna, dodajemy posiekana natke i wyrabiamy mase.
Teraz faszerujemy kurczaka (od strony szyi) i spinamy ewentualnie niektore miejsca wykalaczkami.
Kurczaka przekladamy do rekawa piekarniczego. Rekaw nakluwamy. Pierwsze 30 minut pieczemyw piekarniku w 180°, nastepne pol godziny w 200°, nastepnie rekaw rozcinamy i rozchylamy i pieczemy jeszcze ok 20 minut do zezlocenia sie skorki. Od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i do lodowki do nastepnego dnia. Satysfakcja murowana!! Oczywiscie z farszem mozecie experymentowac. Pasztet wolowy wyszedl dosc zbity , nietlusty. bardzo pyszne, ale mysle, ze nastepnym razem pokusze sie o pasztet wieprzowy.