Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat temu dostałem ten przepis od mojej cioci, która dostała go od swojej koleżanki. Po kilku modyfikacjach mogę powiedzieć, że efekt jest więcej niż zadowalający. Jak wspomniałem smakiem nie odbiegają od innych placków ziemniaczanych chociaż… nie ma w nich grama ziemniaków. Ale smak i zawartość przypadła do gustu już wielu moim znajomym. Są przy tym tak sycące, że nie da się ich zjeść dużo. Dlatego nazwali je Plackami Pasibrzucha…W związku z tym plackami z tej ilości składników można nakarmić całkiem pokaźne grono rodziny lub przyjaciół. Ewentualne dodatki wybierzcie sami spośród ulubionych…
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 414
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1814
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3434
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26993
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 414
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1814
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3434
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26993
Składniki
Kroimy dość drobno 20 dag szynki, 2 cebule, 2 ogórki kiszone, średni słoiczek marnowanej papryki i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy puszkę kukurydzy. Następnie na tarce, na grubych oczkach ścieramy 4 duże pieczarki oraz żółty ser. Mieszamy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą rózgi. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany.
Do miski z ciastem przesypujemy dodatki i mieszamy. Najlepiej jest robić to po kilka łyżek. Łatwiej się rozprowadza. Powstała w ten sposób masa jest dość gęsta.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku według własnych upodobań ale bardzo ostrożnie – trzeba tego naprawdę niewiele.
Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju tak jak placki ziemniaczane. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (ketchup, sos, śmietana). Smacznego !!!