Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienita tarta grzybowa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 200°C.
Grzyby oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejsz ogień. Smaż aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wystudź.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz starty ser, wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie rozłóż grzyby i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie