Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torty nie są jeszcze moją mocną stroną. Biszkopt nie wyrósł mi tak jak chciałam, a krem w międzyczasie musiałam ratować. Podejrzewam, że to kwestia proporcji, jednak wskażę je w przepisie, tak samo jak robiłam. Wizualny efekt końcowy w sumie mnie zaskoczył, biorąc pod uwagę, że myślałam, że już nic z tego nie będzie. :) Tort zrobiłam na urodziny mojej mamy. Kosztowanie go jest jeszcze przed nami. Trzymajcie kciuki, żeby smakował. ;)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5090
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2055
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5090
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2055
Składniki
Zacznijmy od przygotowania budyniu, ponieważ musimy poczekać aż ostygnie, żeby przygotować z niego krem. Z litra mleka odlać ok 250 ml do szklanki. Mleko zagotować, a do odlanego mleka wsypać budynie. Dokładnie wymieszać. Gdy zagotujemy mleko w garnku dodać do niego łyżkę masła, cukier oraz rozdrobnione budynie. Mieszać do zgęstnienia i odstawić.
Tortownicę nasmarować masłem. Migdały zmielić 2 blenderze na miał.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszysty krem z dodatkiem cukru.
Do żółtek dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz migdały. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy. Piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C na góra-dół.
Biszkopt przekroić na pół, ostudzić.
Masło wrzucić do miski i zmiksować na krem. Dodać do budyniu. Mój budyń nagle zrobił się rzadki co spowodowało u mnie małą panikę. :p Udało mi się go uratować podgrzewając go i zagęszczając mąką ziemniaczaną. Należy wtedy pamiętać, żeby taki budyń trochę pogotować, żeby wytrącił się z niego mączny smak. Do masy budyniowo-maślanej dodać startą na drobnej tarce gorzka czekoladę. Wymieszać.
Na pierwszym płacie biszkoptu nałożyć krem budyniowy. Na kremie ułożyć borówki.
Na borówki nałożyć drugi piszkopt. Położyć na nim krem. Kremem obłożyć również boki tortu używając do tego szpachelki. Należy zaklajstrować wszystkie dziury kremem.
Wierzch ozdobić wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy zrobić rozetki z nadmiarowego kremu. Powtykać w nie maliny.
Smacznego! :)