Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na wytrawna tartę z warzywami, boczkiem i serem gorgonzola! Ten przysmak powinni spróbować wszyscy smakosze wytrawnych tart. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1684
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1684
Składniki
• Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę • W między czasie przygotowujemy farsz: • Brokuły gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i obcinamy ogonki, dodajemy do dużej misy • Cebule i pora kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy ser gorgonzola oraz dwie łyżki śmietany całość mieszamy i przelewam do misy z brokułami • Następnie podsmażamy boczek pokrojony w drobna kostkę, odcedzamy nadmiar tłuszczu a boczek dodajmy do pozostałych składników
• Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gotową zostawiamy do posypania tarty • Wszystkie składniki w misie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem • Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy farsz, czerwoną paprykę i kawałki żółtego sera na wierzchu • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach