Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne ciasto twarogowe

Przepis dnia 2020-02-27
Wytrawne ciasto twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 652 Ocena: 11910

Dodano:

Odsłon: 1558

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Składniki

  • Ciasto: twaróg zmielony 150 g
  • 350 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • mleko 6 łyżek
  • 125 ml OLEJU RZEPAKOWEGO szczypta soli
  • Nadzienie 310 g szynki gotowanej
  • 160 g salami w plasterkach 26 g pęczek szczypiorku
  • 300 g sera twarogowego zmielonego
  • 125 ml śmietany 18 % 4 jajka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawne ciasto twarogowe

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto.
    Zmielony ser wymieszać z jajkiem, mlekiem ,olejem,i solą.Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Starannie zagnieść.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem i bułką tartą.Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy , zakrywając dno i boki foremki.
    Nadzienie.
    Salami i szynką pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na ciasto.
    Ser , śmietanę i jajka wymieszać z szczyptą soli, dodać posiekany szczypiorek.
    2. Masę serową przelać na wędlinę.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170-180 C i piec około 50-60 minut. Pamiętajmy że ciasto jest wysokie, więc trzeba sprawdzać patyczkiem i ew. zmniejszać temperaturę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń