Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość prosta zapiekanka z naleśników. Nasi goście ją uwielbiają.
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 817
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 374
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 261
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 209
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 817
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 374
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 261
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 209
Składniki
Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką. Mięso mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu. Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki. Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy. 6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy. Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany. Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C. Do lekkiego przyrumienienia wierzchu. Zapiekanka jest tak samo dobra na ciepło jak i na zimno.