Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość prosta zapiekanka z naleśników. Nasi goście ją uwielbiają.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 384
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2769
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14474
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 384
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2769
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14474
Składniki
Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką. Mięso mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu. Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki. Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy. 6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy. Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany. Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C. Do lekkiego przyrumienienia wierzchu. Zapiekanka jest tak samo dobra na ciepło jak i na zimno.