Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry selera, zanurzone w cieście na bazie kefiru, smażone w głębokim tłuszczu, to znakomita przekąska :) Idealny obiad czy kolacja, szczególnie dla zabieganych. Dzień wcześniej można seler ugotować, drugiego przygotować ciasto, szybką sałatkę z mieszanki sałat czy ulubionych warzyw, usmażyć i podać. Pysznie i ekspresowo, polecam :)
garnek do gotowania, głęboka patelnia lub rondel, rózka kuchenna
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 43
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 43
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Składniki
Seler włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy, u mnie zajęło to pół godziny. Można to sprawdzić wbijając nóż w bulwę, jeżeli wchodzi lekko, aż do środka, seler jest ugotowany. Następnie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia, bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
Seler obrać, pokroić na plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Rozłożyć na szerokim talerzu, delikatnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Składniki na ciasto wymieszać dokładnie za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na głębokiej, ale nie szerokiej patelni, rozgrzać taką ilość oleju, aby plastry unosiły się na powierzchni.
Zanurzać pojedynczo seler w cieście i od razu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Czy olej jest dobrze rozgrzany można sprawdzić wlewając najpierw kropelkę ciasta, jeżeli od razu zacznie się smażyć, ma odpowiednią temperaturę.
Plastry selera podawać gorące, posypane posiekanymi orzechami z ulubionymi surówkami. Bardzo dobrze będzie komponował się z sałatką na bazie ananasa z syropu.