Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry selera, zanurzone w cieście na bazie kefiru, smażone w głębokim tłuszczu, to znakomita przekąska :) Idealny obiad czy kolacja, szczególnie dla zabieganych. Dzień wcześniej można seler ugotować, drugiego przygotować ciasto, szybką sałatkę z mieszanki sałat czy ulubionych warzyw, usmażyć i podać. Pysznie i ekspresowo, polecam :)
garnek do gotowania, głęboka patelnia lub rondel, rózka kuchenna
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2456
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 943
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7864
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 205
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 183
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 2456
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 943
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7864
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 205
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 183
Składniki
Seler włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy, u mnie zajęło to pół godziny. Można to sprawdzić wbijając nóż w bulwę, jeżeli wchodzi lekko, aż do środka, seler jest ugotowany. Następnie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia, bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
Seler obrać, pokroić na plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Rozłożyć na szerokim talerzu, delikatnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Składniki na ciasto wymieszać dokładnie za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na głębokiej, ale nie szerokiej patelni, rozgrzać taką ilość oleju, aby plastry unosiły się na powierzchni.
Zanurzać pojedynczo seler w cieście i od razu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Czy olej jest dobrze rozgrzany można sprawdzić wlewając najpierw kropelkę ciasta, jeżeli od razu zacznie się smażyć, ma odpowiednią temperaturę.
Plastry selera podawać gorące, posypane posiekanymi orzechami z ulubionymi surówkami. Bardzo dobrze będzie komponował się z sałatką na bazie ananasa z syropu.