Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry selera, zanurzone w cieście na bazie kefiru, smażone w głębokim tłuszczu, to znakomita przekąska :) Idealny obiad czy kolacja, szczególnie dla zabieganych. Dzień wcześniej można seler ugotować, drugiego przygotować ciasto, szybką sałatkę z mieszanki sałat czy ulubionych warzyw, usmażyć i podać. Pysznie i ekspresowo, polecam :)
garnek do gotowania, głęboka patelnia lub rondel, rózka kuchenna
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Seler włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy, u mnie zajęło to pół godziny. Można to sprawdzić wbijając nóż w bulwę, jeżeli wchodzi lekko, aż do środka, seler jest ugotowany. Następnie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia, bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
Seler obrać, pokroić na plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Rozłożyć na szerokim talerzu, delikatnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Składniki na ciasto wymieszać dokładnie za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na głębokiej, ale nie szerokiej patelni, rozgrzać taką ilość oleju, aby plastry unosiły się na powierzchni.
Zanurzać pojedynczo seler w cieście i od razu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Czy olej jest dobrze rozgrzany można sprawdzić wlewając najpierw kropelkę ciasta, jeżeli od razu zacznie się smażyć, ma odpowiednią temperaturę.
Plastry selera podawać gorące, posypane posiekanymi orzechami z ulubionymi surówkami. Bardzo dobrze będzie komponował się z sałatką na bazie ananasa z syropu.