Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry selera, zanurzone w cieście na bazie kefiru, smażone w głębokim tłuszczu, to znakomita przekąska :) Idealny obiad czy kolacja, szczególnie dla zabieganych. Dzień wcześniej można seler ugotować, drugiego przygotować ciasto, szybką sałatkę z mieszanki sałat czy ulubionych warzyw, usmażyć i podać. Pysznie i ekspresowo, polecam :)
garnek do gotowania, głęboka patelnia lub rondel, rózka kuchenna
Wspaniały dodatek, idealny zamiennik frytek ziemniaczanych.
Odsłon: 7667
Znakomite danie, taka " ryba po grecku " dla ubogich i wegetarian. Gorąco pol...
Odsłon: 8353
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 574
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 809
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 187
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 574
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 809
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 187
Składniki
Seler włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości bulwy, u mnie zajęło to pół godziny. Można to sprawdzić wbijając nóż w bulwę, jeżeli wchodzi lekko, aż do środka, seler jest ugotowany. Następnie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia, bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
Seler obrać, pokroić na plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Rozłożyć na szerokim talerzu, delikatnie skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Składniki na ciasto wymieszać dokładnie za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na głębokiej, ale nie szerokiej patelni, rozgrzać taką ilość oleju, aby plastry unosiły się na powierzchni.
Zanurzać pojedynczo seler w cieście i od razu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Czy olej jest dobrze rozgrzany można sprawdzić wlewając najpierw kropelkę ciasta, jeżeli od razu zacznie się smażyć, ma odpowiednią temperaturę.
Plastry selera podawać gorące, posypane posiekanymi orzechami z ulubionymi surówkami. Bardzo dobrze będzie komponował się z sałatką na bazie ananasa z syropu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka
Dania główne
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Dania główne
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Dania główne
Żeberka pieczone
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka
Niepowtarzalna, niebanalna, oryginalna, pyszna, świąteczna tarta z białą kieł...
Odsłon: 15
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Wyborny filet z kurczaka na wielkanocny stół. polecam ten przepis.
Odsłon: 1868