Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaguby – tradycyjne danie kuchni podlaskiej – to swego rodzaju pierogi z farszem ziemniaczanym. Nie trzeba ich pracowicie lepić. Powstają z rolady!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1472
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1472
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Składniki
Połącz w misce mąkę, sodę i sól. Stopniowo dodawaj wodę, zagniatając wszystkie składniki na zwarte ciasto (takie, jak na pierogi). Uformuj z niego kulę i odłóż na pół godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Pokrój drobno obraną cebulę. Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj boczek i wysmaż.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj – wraz z przyprawami (solą, pieprzem) – na rozgrzaną patelnię z boczkiem i cebulą.
Smaż farsz na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Z ziemniaków ma odparować nadmiar wody, ale nie mogą się zarumienić. Powinna powstać gęsta masa. Wymieszaj ją z posiekaną natką pietruszki.
Rozwałkuj ciasto na niezbyt cienki placek. Rozsmaruj na nim jeszcze ciepłą masę ziemniaczaną. Zwiń w ciasny rulon. Pokrój go pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Ostrożnie włóż do niej zaguby. Gotuj przez kilka minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Odcedź.
Gotowe zaguby możesz podać od razu z okrasa ze smażonej na oleju cebuli lub dodatkowo podsmażyć (razem z cebulą).