Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany który nada idealnego smaku wigilijnemu barszczykowi
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 136
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37429
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 136
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37429
Składniki
Do zagotowanej wody dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w słoikach. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy wcześniej przygotowaną wodą, tak by zakryła buraki. Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę lub sznurek. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kuchenny blat na kilka dni. Kiedy zakwas będzie już gotowy pojawi się piana. Gotowy przelewamy przez sitko do słoiczka, zakręcamy, przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Smacznego.