Do góry

Dania główne Przepis na:

Zalewajka ze skwarkami i grzybkami

Zalewajka ze skwarkami i grzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7607

Dodano:

Odsłon: 8574

Pyszna zalewajka - idealna jesienią którą przygotujemy w kilka chwil. Skwarki, kiełbaska i grzybki czyli czego chcieć więcej.

Składniki

  • 300 g boczku, słoninki
  • 2 laski kiełbasy
  • 6 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • żurek w butelce
  • liść laurowy
  • ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zalewajka ze skwarkami i grzybkami

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości w miseczce i odstawiamy na 1h.
    Brzuch dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy do zarumienienia na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz cebulkę. W garnku gotujemy 2 litry wody dodajemy umyte pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbaskę, cebulę, brzuszek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy 25 min następnie dodajemy żurek, grzyby wraz z wodą i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę solą i pieprzem dodajemy do szklanki łyżkę wody wraz z wywarem, mieszamy i przelewamy do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń