Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu przepisowi poznasz brukselkę w zupełnie nowej odsłonie – pieczona, chrupiąca i z parmezanem. Jeśli do tej pory unikałeś/aś tego warzywa, to pewnie dlatego, że nie poznałeś/aś jeszcze jej najlepszej wersji. Maślano-czosnkowa, pachnąca i tak pyszna, że nawet największy sceptyk weźmie dokładkę. Solo bądź jako dodatek – przekonaj się, że zapiekana brukselka może być hitem, a nie tylko dodatkiem do obiadu.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38023
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38023
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9236
Składniki
Umyj i oczyść różyczki brukselki, po czym przetnij na połowy. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż ok. 1 minutę, mieszając od czasu do czasu. Brukselkę umieść w szklanym lub ceramicznym naczyniu żaroodpornym, polej czosnkowym masłem, dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zamknij pokrywę naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Jeśli preferujesz miększe warzywa, przed umieszczeniem brukselki w naczyniu, wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 5-10 minut. Po czym odsącz i upiecz. Brukselka bez wstępnego gotowania będzie bardziej chrupiąca.
Na 5 minut przed końcowym wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posyp brukselkę połową drobno tartego parmezanu, wstaw do pieca i zapiekaj bez przykrycia. Gotową zapiekaną brukselkę podawaj na gorąco, posypując ją przed zaserwowaniem drugą połową parmezanu. Brukselka pasuje jako dodatek do dania obiadowego, świetnie smakuje w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw i czosnkowej bagietki. Możesz ją serwować także jako samodzielna przekąska.