Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu przepisowi poznasz brukselkę w zupełnie nowej odsłonie – pieczona, chrupiąca i z parmezanem. Jeśli do tej pory unikałeś/aś tego warzywa, to pewnie dlatego, że nie poznałeś/aś jeszcze jej najlepszej wersji. Maślano-czosnkowa, pachnąca i tak pyszna, że nawet największy sceptyk weźmie dokładkę. Solo bądź jako dodatek – przekonaj się, że zapiekana brukselka może być hitem, a nie tylko dodatkiem do obiadu.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 529
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 821
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1596
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 746
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10714
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 529
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 821
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1596
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 746
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10714
Składniki
Umyj i oczyść różyczki brukselki, po czym przetnij na połowy. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż ok. 1 minutę, mieszając od czasu do czasu. Brukselkę umieść w szklanym lub ceramicznym naczyniu żaroodpornym, polej czosnkowym masłem, dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zamknij pokrywę naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Jeśli preferujesz miększe warzywa, przed umieszczeniem brukselki w naczyniu, wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 5-10 minut. Po czym odsącz i upiecz. Brukselka bez wstępnego gotowania będzie bardziej chrupiąca.
Na 5 minut przed końcowym wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posyp brukselkę połową drobno tartego parmezanu, wstaw do pieca i zapiekaj bez przykrycia. Gotową zapiekaną brukselkę podawaj na gorąco, posypując ją przed zaserwowaniem drugą połową parmezanu. Brukselka pasuje jako dodatek do dania obiadowego, świetnie smakuje w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw i czosnkowej bagietki. Możesz ją serwować także jako samodzielna przekąska.