Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana cukinia z fetą i tymiankiem

Zapiekana cukinia z fetą i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5352

Dodano:

Odsłon: 4890

Delikatna aromatyczna zapiekanka z cukinii z pysznym sosem.

Składniki

  • cukinia zielona lub żółta (lub kabaczek, dynia), 4 średnie lub 2 duże
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • czosnek świeży lub suszony, 1 łyżka
  • tymianek świeży 2 łyżki lub suszony 1 łyżka
  • jajka duże, 2 sztuki
  • śmietana kwaśna, 1/3 szklanki
  • feta rozdrobniona, 1 szklanka
  • parmezan tarty, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,odciąć łodygi i obrać.
    Wydrążyć miąższ w dużych cukiniach,żeby usunąć pestki ,w małych nie ma konieczności usuwać miąższu.
    Pokroić w plasterki na szatkownicy.

  2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni,wrzucić czosnek i tymianek i smażyć około 45 sekund,uważać aby nie przypalić czosnku.

  3. Dodać plasterki cukinii i smażyć około 4 minuty, obracając kilka razy.
    Cukinia nie powinna być rozgotowana tylko zacząć mięknąć.

  4. Jajka rozbełtać w miseczce, wymieszać z kwaśną śmietaną,fetą,
    parmezanem i sokiem z cytryny.

  5. Naczynie wysmarować tłuszczem.Połowę cukinii przełożyć do naczynia,
    a następnie doprawić solą i pieprzem.Feta jest słona,więc nie trzeba dużo solić.

  6. Zalać połową mieszaniny jajeczno-serowej i równomiernie rozprowadzić
    gumową łopatką na cukinii.
    Położyć drugą warstwę cukinii i resztę mieszaniny.

  7. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 40-45 minut, aż będą na wierzchu pęchęrzyki i lekko zarumienione.
    Podawać na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń