Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna aromatyczna zapiekanka z cukinii z pysznym sosem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 272
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21771
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 272
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21771
Składniki
Cukinię umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,odciąć łodygi i obrać. Wydrążyć miąższ w dużych cukiniach,żeby usunąć pestki ,w małych nie ma konieczności usuwać miąższu. Pokroić w plasterki na szatkownicy.
Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni,wrzucić czosnek i tymianek i smażyć około 45 sekund,uważać aby nie przypalić czosnku.
Dodać plasterki cukinii i smażyć około 4 minuty, obracając kilka razy. Cukinia nie powinna być rozgotowana tylko zacząć mięknąć.
Jajka rozbełtać w miseczce, wymieszać z kwaśną śmietaną,fetą, parmezanem i sokiem z cytryny.
Naczynie wysmarować tłuszczem.Połowę cukinii przełożyć do naczynia, a następnie doprawić solą i pieprzem.Feta jest słona,więc nie trzeba dużo solić.
Zalać połową mieszaniny jajeczno-serowej i równomiernie rozprowadzić gumową łopatką na cukinii. Położyć drugą warstwę cukinii i resztę mieszaniny.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 40-45 minut, aż będą na wierzchu pęchęrzyki i lekko zarumienione. Podawać na gorąco.