Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana cukinia z kaszą i pieczarkami to potrawa, które udowadnia, że kuchnia jarska może być sycąca i pełna smaku. Wystarczy kilka prostych składników - cukinia, kasza jaglana, pieczarki i przyprawy, żeby powstało aromatyczne i rozgrzewające danie. Cukinia po upieczeniu w piekarniku staje się miękka i delikatnie słodka, a farsz z kaszy i pieczarek dodaje jej więcej smaku. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i pozostałej z poprzedniego obiadu kaszy. Zapiekana cukinia jest idealna zarówno na lekki obiad, jak i pełniejszą kolację. Podana z łyżką jogurtu naturalnego, sosu czosnkowego lub ketchupu smakuje jeszcze lepiej.
 
        Papier do pieczenia
 
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17199
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6656
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17199
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6656
 
         
         
                Składniki
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ok. centymetra po bokach.
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia.
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż na maśle, aż odparuje z nich woda.
Pieczarki połącz z kaszą i poszatkowaną natką pietruszki, dodaj przyprawy do smaku (według uznania). Obierz marchewkę i zetrzyj do farszu. Pokrój paprykę na drobną kosteczkę i również dodaj.
Do każdej połówki cukinii wsyp tylko odrobinę startego sera, następnie wypełnij farszem. Brzegi posmaruj olejem, ułóż cukinie na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 40 minut, aż cukinia zmięknie.
Pod koniec pieczenia wsyp resztę sera - poczekaj, aż się zarumieni. Cukinie z kaszą i pieczarkami wyjmij z piekarnika i podaj z ketchupem, sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.