Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana cukinia z pomidorami to smakowita, a przy tym zdrowa przystawka. Może być także dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych dla najbardziej wybrednych. Wyrazista, lekko pikantna cukinia i słodkie, dojrzałe pomidory to zestawienie, które mu trudno się oprzeć. Po taki oryginalny „bukiet warzyw” sięgną nawet osoby, które do kotleta schabowego czy ryby z frytkami nigdy nie zamawiają surówki.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 74
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 436
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2843
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 74
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 436
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2843
Składniki
Umyj cukinię, pokrój w plastry i oprósz solą. Odstaw na kilkanaście minut, w czasie których cukinia puści sok.
Obierz czosnek. Połowę drobno posiekaj, a resztę pokrój na cienkie plasterki. Usuń z papryczki gniazdo nasienne. Posiekaj ją tak drobno, jak czosnek. Wymieszaj olej z chili i posiekanym czosnkiem.
Umyj pomidory i pokrój w plastry – najlepiej, by było ich tyle, co plastrów cukinii. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ser z plasterkami czosnku i koperkiem.
Rozprowadź olej z czosnkiem i papryczką na dnie naczynia żaroodpornego. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym. Ułóż warstwę z cukinii w naczyniu żaroodpornym. Na cukinii rozłóż warstwę pomidorów. Skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie mieszanką sera, czosnku i koperku.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20-25 minut.